Pengikut

Jumaat, 29 Januari 2010

Anyaman - weaving 2D dan 3D dimensi baru

Anyaman ialah menyusun helaian atas dan bawah hingga menimbulkan corak. Anyaman boleh diolah dalam 3d dan 2d dimensi baru. Kertas adalah bahan yang boleh digunakan menggantikan  mengkuang atau pandan.
 
 
 

Khamis, 28 Januari 2010

REKA CORAK LOMPAT SI KATAK LOMPAT (UNTUK RUJUKAN)

Bahan P & P design katak untuk wrapping paper, cadar, langsir dan lain-lain. Teringat filem 'Ali Setan'.
Pantun katak untuk Azura; Buai laju-laju.
                                        Sampai pokok ru;
                                        Apa dalam baju,
                                        Seekor katak puru.


  
 


 
 


Rabu, 27 Januari 2010

Sabtu, 23 Januari 2010

Still Live -Oil Painting (Rujukan)

Pelajar lebih suka observe and draw. Cara terbaik ialah dengan memberi mereka pengalaman still live drawing. Bila dah tahu kadar banding yang betul dengan nisbah kemasan yang tepat baru catan tampak hebat.

 


Selasa, 19 Januari 2010

Asas Senireka & Prinsip Rekaan

Bagi menghasilkan sesebuah karya seni, kita mesti memahami konsep dan unsur seni serta berupaya megaplikasikan atau menggunakan unsur-unsur seni sebagai hiasan. Sesebuah karya asas seni reka berkait rapat dengan prinsip rekaan. Karya yang terhasil daripada gabungan elemen tersebut merupakan  karya bermutu dan sangat menarik. Asas senireka:garisan,jalinan, rupa, bentuk,ruang dan warna serta Prinsip rekaan: harmoni,penegasan, imbangan, kontra, irama dan pergerakan,kepelbagaian dan kesatuan.Khamis, 14 Januari 2010

Melelap Mata dan Berihat -'Bedskirtting'

Teringat masa terluang, ambil tempahan bedskriting dan buatkan fitted cadar dari kawan-kawan di sekolah. Paling senang dan simple!


 
 
 Selamat Mencuba!

Ahad, 10 Januari 2010

Cantik Di Mata Sukar Di Rasa

Bentuk 3D, bentuk konkrit dan kreativiti yang pelik tapi benar. Ianya cantik di mata dan sukar di rasa. 

 

 


(sebagai rujukan)

Sabtu, 9 Januari 2010

Water colour - P & P Tingkatan 4

Preparing bahan mengajar untuk pelajar tingkatan 4 minggu depan, Alam Benda dan bahan lutsinar. Minggu ni adalah minggu orentasi. Seharusnya guru Pendidikan Seni hendaklah membimbing dan menunjukkan proses dan teknik hasil kerja.


 

 

Khamis, 7 Januari 2010

Back to School


Hari pertama sekolah hujan


4 Januari 2010 kembali ke sekolah setelah 6 minggu bercuti. Penat menjalankan tugas baru Penyelaras Tingkatan 4.Nak melukispun tak ada masa. Balik sekolah rehat sekejap terus masuk dapur siapkan makan malam. Malam pantau anak-anak belajar dan buat kerja sekolah dan esoknya ke sekolah lagi.

 
 

Sabtu, 2 Januari 2010

Selamat Tahun Baru 2010


Selamat Tahun Baru 2010. Semoga tahun ini kita dapat meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah swt.Azam tak guna,jika tak berusaha. Didoakan tahun ini menjanjikan lebih kejayaan dan kesempurnaan kehidupan dunia dan akhirat. 

Terperangkap dijalan selama 15 minit dengan tembakan bunga api pukul 1200 tengah malam berdepan dengan Bangunan Sultan Sulaiman Kuala Lumpur. Bukannya berniat nak keluar sempena Tahun Baru 2010 tetapi kebetulan balik dari majlis Naik Rumah baru abang ipar dan pertunangan anaknya di  Shah Alam yang bertunang dengan orang Mesir. On the way balik, Dataran Shah Alam pun penuh dengan orang ramai.(teringat masa muda-muda semasa jadi budak UiTM. 1986-1990 + 1991(art teachers') ).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...