Pengikut

Jumaat, 30 April 2010

Kitar Semula ; Catan - atas sarang telor

 Bila kita membeli telur untuk kegunaan keluarga kita boleh kitar semula dengan melukis di atasnya tanpa perlu mencatan di atas kanvas. Idea ni boleh digunakan sebagai bahan mengajar, dan hiasan pada dinding sekolah  atau rumah selain ianya nampak cantik ianya juga dapat menyerap bunyi.


Ahad, 25 April 2010

Hari Bumi 2010 - Earth Day 2010

Many Malaysians have responded to the call made last Earth Day to create a Green Generation. "Becoming a mother  has triggered my desire to become more environmentally friendly. As a family, we have been taking various steps to green our lifestyle throughout the year........... on a personal level, I've upgraded my home to be more eco-friendly.Isnin, 19 April 2010

Kaligrafi dan Khat

Maksud kaligrafi adalah tulisan indah. Penulis kaligrafi dikenali sebagai calligrapher atau dalam bahasa arab disebut al-khatat. Terdapat pelbagai jenis tulisan kaligrafi antaranya: tulisan Roman,Gothik dan Teks. Jenis-jenis tulisan khat adalah Kufi,Nasakh,Riq'a, Diwani Jali Thuluth Farsi Diwani dan Raihani.
Teringat lecturer saya di Uitm yang mengajar Kaligrafi Tuan Hj Hashim, dan lecturer tulisan khat Tuan Hj Idris Salam. dan tak lupa guru yang mengajar darjah 1 Cikgu Sara Terima kasih (saya dikenali sebagai guru tulisan cantik dari saya kecil hingga kini).
Kaligrafi rumi (rujukan)
 Tulisan Khat (Rujukan)


Ahad, 18 April 2010

Batik Malaysia

Pelajar tingkatan 4 seronok explore batik dalam bengkel Seni. Pelajar diberi pilihan menghasilkan batik tulis atas kertas sebagai kad ucapan atau atas kain sebagai cenderahati. Dalam Seni batik pelajar harus tahu mengendalikan janting dan lilin panas. Terdapat 4 jenis batik iaitu batik tulis/lukis/janting, batik skrin, batik blok dan batik pelangi(ikat dan celup).
batik lukis flora dan fauna (sebagai rujukan)
Proses menjanting batik atas kain

Selasa, 13 April 2010

Tenunan Songket Malaysia

Tenunan songket seni kraf tekstil yang popular di Malaysia. Tenunan songket dihasilkan melalui penjalinanan benang loseng (yang menunggu) dengan benang pakan (yang mendatang) untuk dijadikan sehelai kain bersulam dengan benang emas. Songket Terengganu lebih dimiati dan menjadi pilihan  ramai kerana kehalusan hasil tenunannya. Ramai orang mengganggap bahawa songket Terengganu adalah yang tulen. Susunan bunga corak songket adalah susunan bunga penuh,bunga bertabur dan susunan bercorak. Motif songket terdiri dari flora, fauna, benda, makanan dan motif lain.         

kek tenunan

Macrame Lagi Dimensi Baru

Aktiviti tenunan dimensi baru (tingkatan 3). Menggunakan benang bulu kambing / tali parcel serta button. Student enjoy menghasilkan tenunan dengan pilihan kombinasi warna menarik.


Isnin, 12 April 2010

MACRAME -Tenunan Dimensi Baru

Macramé or macrame is a form of textile-making using knotting rather than weaving or knitting. Its primary knots are the square knot and forms of hitching (full hitch and double half hitches). It has been used by sailors, especially in elaborate or ornamental knotting forms to decorate anything from knife handles to bottles to parts of ships.
Macrame tenunan dimensi baru untuk pelajaran tingkatan 3.Teringat masa dulu cikgu mengajar buat hanging pot.

Pelancaran NILAM -Bulan PSS SMK Rawang

                            Pelancaran NILAM dirasmikan oleh Pn Norzida PK 1


Isnin, 5 April 2010

Judge a Book by its Cover

Pesta Buku Antarabangsa 2010 di PWTC baru-baru ni dapat juga pergi dengan kawan-kawan. PK 1 Pn Norzida serta guru-guru PSS Cikgu Norasmah dan cikgu Siti Pauziah serta Era. Shopping RM5,000 dalam beberapa jam untuk Perpustakaan sekolah.
Saya tidak ketinggalan membeli beberapa novel untuk koleksi sendiri. Saya pilih paling penting  cover yang cantik dan jalan cerita menarik. Saya suka novel santai PTS; 'Aku dia dan Gossip' serta ' Siapa Lebih Popular'

Saya juga beli buku Keluaran Alaf 21 karya Abdul Jalil Ali 'Teh Tarik Kurang Manis' dan 2 buku lagi karya beliau. Tak lupa anak-anak gadis saya yang suka buku novel PTS One D'Yayah. Berbeza anak sulong saya Tokoh NILAM 2008  yang suka novel Aina Emier.

Release Tension- How To Train Your Dragon 3D

Lega rasanya dapat release tension menonton wayang 3D 'How to Train Your Dragon' bersama family di Times Square. Tapi 2 kali datang Times Square tak dapat tengok 'Alice in Wonderland 3D' kerana tiket habis.

selain dari menonton kita juga boleh membaca buku karya Hiccup Horrendous Haddock III


TQ Pn Pengetua

Terima kasih Pn Pengetua kerana membenarkan 18 orang students dari 5 anggerik, Melor,Melati Mawar dan Kemuning mengambil elektif Pendidikan Seni Visual 2611 SPM 2010.
Tajuk dipilih tahun ni Kertas 3 Folio Kerja Kursus 7 bulan ; Risalah dan Logo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...