Pengikut

Jumaat, 31 Disember 2010

Tahun Baru dan Semangat Baru

Semangat Baru sempena Tahun Baru 2011. Semoga tahun ini memberi kekuatan mental dan fizikal, rohani dan jasmani. Sentiasa diberkati Allah swt. sihat, diampunkan segala dosa, murah rezeki, dikurniakan anak yang sentiasa menyejuk mata, dipermudahkan segala urusan dan sentiasa berjaya dengan cemerlang. Amin.

Sabtu, 25 Disember 2010

Takziyah dan ZiarahSetelah hampir 3 bulan suami saya meninggalkan kami sekeluarga, banyak urusan yang telah dibereskan. Tahlil aruah, sedekah bacaan alQuran,Urusan badal haji/upah haji, sedekah jariah, fidyah beras menggantikan puasa almarhum semasa Ramadhan, simpanan peribadi,harta alih dan harta tidak alih. Perbicaraan dimahkamah Syariah Kuang Gombak Barat dan mendengar keputusan faraid serta mendapat sijil faraid, Insuran-insuran, khariat kematian Laporan doktor, pengesahan peguam, urusan bank, bil-bil, KWSP, Cukai Pendapatan dan urusan Amanah Raya berhad( urusan di ARB) agak mudah kerana saya dan almarhum ada membuat kad wasiat sebelum ini.
Bagi wanita beriman hendaklah menyerahkan segala-galanya kepada Allah swt dan mengucapkan:"Sesungguhnya kita ini milik Allah dan kepadaNya kita akan bakal kembali". Kita harus berpegang teguh dengan ajaran Islam dan mesti memberi keseimbangan berfikir. Terima segala kehendak Allah swt dengan hati yang reda. Kerana tidak ada seorangpun di dunia ini yang kekal, betapapun panjang umurnya dan tinggi pangkatnya.
Terima kasih Sahabat kami En Khidir dan Pn Marihah serta keluarga dari Rawang Perdana 2, kerana mensedekahkan batu sungai yang dizikir dan dicari oleh keluarga beliau.Kubur Almarhum sekarang dalam progress (disusun tanpa simen dan diletakkan rumput untuk menguatkan struktur tanah).Terima kasih penggali kubur yang sentiasa menjaga kebersihan kubur dan kawasan.Terima kasih sahabat-sahabat dan ahli keluarga yang menziarah kubur almarhum serta menaburkan air mawar dan daun pandan setiap minggu. Dihari cuti sekolah ini saya dan anak-anak akan menziarah kubur tidak kira hari.(Bila ada masa dan ruang serta rindu yang tidak dapat dibendung lagi)

Ahad, 19 Disember 2010

Lomographer-Life in frames


'It's a form of art" walaupun hasilnya nampak blurry dan,flawed dan kadang kala poor-quality imej.Lomografi bermula awal tahun 1990an apabila Austrian company discoved LOMO LC-A (compact automat) analog kamera yang menghasilkan imej kabur atau blurry,wacky dan unik dengan menggunakan filem. Lomografi kini mempunyai worldwide fan base termasuk Malaysia.
Lomography is more fun and free-spirited berbanding tradisional photografi yang terikat dengan teknikal.Lomographers simply love the over-saturated color,off-kilter exposure and blurred images that lomography produces.
These charectoristics result from the technically flawed camera, kita sebenarnya tidak tahu apa keputusan hasilnya sehinggalah filem dicetak. Kamera Lomografi tidak terlalu mahal lebih kurang RM 250 dan kita boleh memiliki lebih dari 2 kamera mengikut fungsi.Terdapat Fish-eye lenses dan changeable flash colours yang memberi hasil yang hebat.
Lomografi adalah seni yang agak retro.Kita boleh menghasilkan pelbagai eksperimen dari hasilnya. Lomography's philosophy - shoot first, think later.

Jumaat, 17 Disember 2010

Life Must Go On
Cuti sekolah ni nampaknya terpaksa membatalkan hasrat balik kampung kerana banyak urusan harus diselesaikan.Urusan anak yang masih belum habis periksa SPM kertas ekonomi,urusan keputusan faraid di mahkamah,urusan harta pusaka di Amanah Raya Berhad, urusan bank dan lain-lain lagi. Sebagaimana kata-kata suami saya sebelum dia meninggal dunia."Jika apa-apa terjadi pada aku, kamu mesti tabah meneruskan hidup,Life must go on". Satu hari suntuk di KL packing kereta di Sogo dan bawa anak-anak menyelesaikan urusan dengan menaiki teksi dan jalan kaki.Setakat ni urusan berjalan lancar dengan berkat Allah swt.
Bawa anak-anak berjalan ke Pasar Seni setelah lama tak pernah berkunjung. Enjoy tengok hasil karya lukisan dan barangan kraf. Paling enjoy ke Creative photo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...