Pengikut

Ahad, 30 Oktober 2011

Happy Diwali 2011

dari google images
Happy Diwali to all and warmest wishes for this Festival of Lights
Kepada all my hindus teachers and students.
9 hari cuti yang panjang dan menenangkan.

Selasa, 11 Oktober 2011

Wasiat, Kepentingan & Prosedur

Wasiat ialah suatu hasrat atau keinginan yang dizahirkan  secara lisan atau bertulis oleh seseorang mengenai hartanya yang diuruskan selepas berlaku kematiannya.
Dalil Wasiat - Wasiat dibenarkan dalam Islam. Wasiat disyariatkan melalui dalil al-Quran, Sunnah Nabi saw amalan sahabat dan ijmak ulamak.
Dalam al-Quran, Allah berfirman: (Pembahagian itu) iaitu sesudah diselesaikan wasiat oleh si mati dan sesudah dibayarkan hutangnya. - suarah An-Nisa': 11
Alhamdulillah saya telahpun melunaskan hutang-hutang agama arwah suami iaitu puasa, zakat dan upah haji.

'Sesiapa yang meninggal dunia dengan meninggalkan wasiat maka dia mati di atas jalan Islam dan mengikut Sunnah. Dia mati dalam keadaan bertakwa, bersyahadah dan dalam keadaan diampunkan.
                                                                                            -Hadis Riwayat Ibnu Majah)
Faedah Penulisan Wasiat;
  1. Pelantikan Wasi melalui dokumen wasiat akan memudahkan pengurusan dan pentadbiran harta pusaka selepas kematian.
  2. Dapat menzahirkan hasrat dan pegagihan harta untuk tujuan kebajikan dan keluarga tersayang.
  3. Menjamin masa depan insan yang disayangi dengan pembahagian yang dihasratkan.
  4. Pelantikan penjaga yang dipercayai melalui wasiat akan menjamin kebajikan anak-anak di bawah umur selepas kematian anda.
  5. Mengurang bebanan yang ditanggung oleh waris yang ditinggalkan.
Doa saya semoga Allah mempermudahkan segala urusan saya dengan Amanah Raya Berhad. Rumah almarhum suami yang tiada penama yang akan saya jualkan.(Arwah suami juga tidak mengambil MRTA -pinjaman Bank Islam Berhad.) Sepatutnya pihak Bank perlu menetapkan pembeli  mengambil MRTA supaya tidak membebankan keluarga yang ditinggalkan.
 Proses-proses Membuat Wasiat;
Datang ke Amanah Raya atau agensi Perundingan Kewangan Islam bertauliah, Si Pembuat wasiat perlu mengisi Borang Wasat Terakhir. Borang ini perlu dihantar ke Amanah Raya. Si Pembuat wasiat akan menerima sekeping kad Wasiat.
Apabila dia meninggal, waris boleh membawa kad wasiat ke Amanah Raya untuk rujukan. Pihak Amanah Raya akan memanggil semua waris yang berkenaan.
Si pembuat wasiat akan diberi borang Wasiat. Di dalamnya si pembuat wasiat perlu menulis dan menyenaraikan harta dan hutang jika ada. Setiap satu perlu disertakan salinan dokumen berkaitan. Borang ini perlu lengkap dan menjadi rujukan kelak. Si pembuat wasiat boleh menulis sebarang pesanan akhir kepada waris. Hantar borang ke Amanah Raya untuk di simpan. Bayaran hanya RM 350 untuk seumur hidup.
*Pindaan Wasiat boleh meminda semula wasiat yang dibuat sekiranya belum meninggal dunia. Bayaran RM 25 untuk pindaan pertama.

Ahad, 2 Oktober 2011

Janji Allah....mati itu Pasti


Sebenarnya blog saya telah lari dari konsep sebenar setelah suami kesayangan saya telah pergi buat selama-lamanya. Janji Allah swt itu benar bahawa mati itu pasti berlaku. Setelah genap setahun ketiadaan suami saya rasa amat kehilangan. Dulu saya  kuat semangat tapi kini saya hari-hari menangis sehingga bengkak mata apabila bangun dari mimpikan arwah, semoga Allah memberkati hidup saya dan anak-anak. Hawa dicipta untuk menemani Adam; kejadian hawa daripada rusuk kiri Adam dekat dengan degupan jantung. Tanpa Adam tiada Hawa. Tanpa perempuan tiada lelaki. Cendiakawan pernah berkata 'disebalik lagenda lelaki, mesti berdiri srikandi perempuan'.
Kalau tidak secekal Ibrahim, jangan mahukan setabah Hajar. Jika tidak sejujur Usman jangan inginkan sesetia Nailah, kalau tidak sekacak Yusof jangan anagankan secantik Zulaikha. Jika tidak sebijak Sulaiman jangan hendakkan sepandai Balqis. Jika tidak seteruna Ali, jangan idamkan sesuci Fatimah dan jika tidak seagung Muhammad, jangan mimpikan semulia Khadijah.
Cinta perlukan pengorbanan dan keikhlasan.
Kenangan Syawal terakhir tahun lepas......
 Ramadhan terakhir di kampung

     
Terima kasih kepada sanak-saudara dan sahabat handai yang menziarahi arwah semasa Syawal terakhir tahun lepas.
Cikgu Zainal dan keluarga dari Ipoh dan Cikgu Norizan dan keluarga dari Kedah datang menziarah dan berhari raya.
Terima kasih kerana menziarah dan beraya... 

Sabtu, 1 Oktober 2011

Perginya Ramadhan dan Syawal


How do I love tree? Let me count the ways..., kata penyair Inggeris, Elizabert Berett Browing. Sebab cinta ada banyak bentuk dan cara, kita yang bukan penyair pun boleh mengira aspek kecintaan mengikut keberuntungan masing-masing.Membaca sonata ini ketika bersantai, tercetus dalam fikiran saya: ada berapa banyak carakah untuk bersyukur? Let me count the ways.......
Mula-mula sekali, saya ingin bersyukur kerana boleh bernafas. Aksi mudah sedut dan hembus oksigen. Saya bersyukur kerana anak-anak sihat dan dapat menurut perintah Allah. Semoga mereka menjadi penyejuk mata kami. Ketika menulis, saya bersyukur atas nikmat dilahirkan di Malaysia yang baru sahaja menyambut kemerdekaan ke 54.Kita boleh membilang kelebihan dan nikmat yang harus disyukuri sehingga subuh senarainya tidak akan habis.Sering sahaja saya alpa dan mengganggap kehidupan sebagai hak mutlak.  Angkuh sungguh manusia apabila mengganggap dirinya bebas merdeka daripada takdir Tuhan.
Ramadhan dan Syawal telah meniggalkan kita. Sememangnya bulan Syawal dan Ramadhan sarat dengan kesedaran. Hawa dan udara juga berbeza. Perginya Ramadhan dan Syawal bulan yang menyiram baja keimanan dalam suasana kalut dan sibuk.
Ketika berada di Hospital Selayang Selangor

Ramadhan dan Syawal terakhir tahun lepas ;Almarhum suami saya telah diberi Allah swt  beberapa peluang terakhir berpuasa dan bertarawih. Menunaikan solat 5 waktu sepanjang berada di hospital Selayang danKuala Lumpur dengan bantuan sahabat-sahabat ketka mengambil wudhuk serta berpeluang berhari raya di kampung berjumpa sanak saudara dan sahabat dekat dan jauh. Terima kasih Allah.walaupun terlalu singkat peluang diberi tapi saya redha dengan ketentuan Mu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...